Hoe komt een speler in CRUKS
Omschrijving: Cruks = centraal register uitsluiting kansspelen. Opname in Cruks kan vrijwillig of gedwongen. Registratie in Cruks is altijd voor de duur van minimaal 6 maanden. De speler kan dit door eigen keuze verlengen.
Speler registreert zichzelf
Vanaf 1 oktober 2021 kan een speler zichzelf vrijwillig uitsluiten van kansspelen met een registratie in Cruks. De speler kan dat op eigen initiatief doen. Het kan ook zijn dat de speler dit doet na aandringen of waarschuwen door een kansspelaanbieder.
Een ander registreren
Een kansspelaanbieder of iemand uit de naaste omgeving van de speler, bijvoorbeeld een gezins- of familielid, kan verzoeken een speler op te laten nemen in Cruks. De Kansspelautoriteit kan dan na zorgvuldige afweging een speler onvrijwillig in het register plaatsen
Hoe werkt een registratie in Cruks?
Een speler kan zichzelf op 2 manieren registreren in het centraal register:
- Via een speciale applicatie op de website van de Kansspelautoriteit. Dit werkt onmiddellijk, maar er is wel een DigiD nodig. Hier kan de speler ook de eigen registratie beheren.
https://cruksregister.nl/login
- Via een papieren formulier dat als PDF gedownload kan worden via de website van de Kansspelautoriteit. Dit duurt een paar dagen.
https://cruksregister.nl/Inschrijven_Cruks.pdf
Hoe lang duurt de uitsluiting?
De duur van een registratie is minimaal 6 maanden. Een vrijwillige registratie duurt zolang als de speler vraagt, en kan ook op verzoek van de speler worden verlengd. Als 6 maanden verstreken zijn, kan de speler verzoeken zijn registratie onmiddellijk te beëindigen. Een onvrijwillige registratie duurt altijd 6 maanden. Als een langere duur gewenst is, moet een nieuwe registratie voor opnieuw 6 maanden plaatsvinden. Als de duur van de registratie bereikt is, stopt deze automatisch. De speler hoeft niets te doen en krijgt ook geen bericht.
Wat gebeurt er met de gegevens van de speler als de registratie is beëindigd?
De gegevens van de speler verdwijnen op de beëindigingsdatum uit het register.
Wie mag een speler onvrijwillig uitsluiten?
Uitgangspunt is dat de speler zichzelf registreert, ‘vrijwillig’. Uitsluiting heeft immers het meeste zin als de speler zelf hiervoor kiest en zich zo nodig ook laat behandelen voor zijn of haar gokverslaving. Maar er zijn 2 omstandigheden waarin een speler tegen zijn wil – ‘onvrijwillig’ – kan worden ingeschreven: Op verzoek van iemand die aantoonbaar een persoonlijke relatie heeft met de speler- een zogeheten ‘derde belanghebbende’, bijvoorbeeld een partner, een familielid, een door de rechter aangewezen curator, een voogd of bewindvoerder. Een aanbieder van risicovolle kansspelen is verplicht zijn spelers te monitoren op tekenen van kansspelverslaving. Als hij het vermoeden heeft dat een speler door onmatige deelname of door kansspelverslaving zichzelf of naasten schade kan berokkenen en deze speler zich na het advies van de kansspelaanbieder niet vrijwillig laat registreren in het register, moet de kansspelaanbieder dit melden bij de Kansspelautoriteit. De Kansspelautoriteit kan die speler dan in Cruks registreren. In beide gevallen zal de Kansspelautoriteit eerst zelf onderzoek doen voordat ze eventueel overgaat tot registratie.